هنرنشان
  • صفحه نخست
  • سینما
  • تئاتر
  • فرهنگ و ادبیات
  • هنرهای تجسمی
  • موسیقی
  • میراث فرهنگی
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • صفحه نخست
  • سینما
  • تئاتر
  • فرهنگ و ادبیات
  • هنرهای تجسمی
  • موسیقی
  • میراث فرهنگی
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
هنرنشان
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج

انتشار فراخوان تماشاخانه انتظامی برای تولید آثار نوگرا

هنر نشان توسط هنر نشان
1403/10/17
در تئاتر
انتشار فراخوان تماشاخانه انتظامی برای تولید آثار نوگرا

فراخوان تماشاخانه انتظامی خانه هنرمندان ایران در سال ۱۴۰۴ برای گروه‌های تئاتری، با تمرکز بر «مطالعه و تولید آثار نوگرا» منتشر شد.

به گزارش هنرنشان به نقل از روابط عمومی خانه هنرمندان ایران، بر اساس فراخوان تماشاخانه انتظامی خانه هنرمندان ایران، که برای اجرا در سال ۱۴۰۴ تدوین شده، برای نخستین بار رویکردهای مدنظر خانه هنرمندان جهت اجرای نمایش، اعلام شده است و «گروه‌های مطالعات اجرایی»، «تقاضاهای مستقل نوگرا» و «تقاضاهای مستقل متعارف» در اولویت پذیرش درخواست قرار گرفته‌اند.

در بخشی از این فراخوان آمده است: سالن انتظامی بر آن است که پس از سال‌ها رویکردی جدید را برای سال آتی خود ارائه کند. در این رویکرد جدید، آن چیز که بیش از همه مورد نظر است، کنکاش پژوهشی کنش‌گران و اجراگران تئاتر بر پایه نظریات تئاتر پست دراماتیک است. مساله‌ای که لازم است علاقمندان را به سه کلیدواژه «مطالعه»، «تولید» و «نوگرایی» متوجه کند.

متن فراخوان تماشاخانه انتظامی در سال ۱۴۰۴

الف. مقدمه

سالن‌ استاد انتظامی، با توجه به داشتن پایگاهی غنی برای دانشجویان و کنشگران نوپای تئاتر، همواره بنا را بر این داشته که با حمایت از تئاترهای نیمه حرفه‌ای فرصتی را برای تجاربی متفاوت در تئاتر فراهم آورد. با این همه با شباهت شکل و فرم اجراهای خود به اشکال متعارف اجرایی در دیگر سالن‌های تئاتر تهران، به طور خاص نتوانسته است دستاورد ویژه‌ای از ابتکار و خلق عملکردهای نوین اجرایی را بنا کند و نیز، رویکردی منحصر به فرد و مشخص را در نگرش اجرایی خود داشته باشد. حال آنکه هنر تئاتر، به طور پیوسته در حال تغییر رویکردهای مبتنی بر اجراست. شیوه‌های فضامحور، اهمیت یافتن تکنولوژی، دوری از متون متعارف دراماتیک، دراماتورژی نو، رویکردهای پست دراماتیک و تفسیر و تاویل‌های تازه در هنر اجرا از یک سو و علاقمندی و گرایش هنرآموزان تئاتر در رویکردهای انتقادی و آموزشی از سوی دیگر، از اعتبار اجراهایی که آن را در اینجا به اختصار تئاتر متعارف بر صحنه می‌نامیم، کاسته است.

روح و ذات سرکش تئاتر نوینِ شکل‌یافته از بدن‌ها، از فضا، از مدیا، از محورهایی خارج از چهارچوب­های ایزوله‌، با تاختن به تجریدگرایی و نخبه‌گرایی مدرنیستی، با عصیان بر علیه اقتدارگرایی قواعد متعارف نگارش و اجرای نمایش، و در نهایت با تکیه بر مبناهای نظری پساساخت‌گرایانه، صورت‌بندی جدیدی را در هنر اجرا به جای گذاشته که با یک نگاه کلی، می‌توان به گستردگی و درخشش روزافزون آن در تئاتر روز جهان اعتراف کرد.

چگونه می‌شود که تماشاگر امروزی تئاتر در ایران، هیچ چیز به جز نقشی تکراری را از یک سالن به سالنی دیگر نمی‌ببیند و عمدتاً از داشتن حق انتخاب برای دیدن گونه‌های جدید و خلاقه‌ی تئاتر بی‌بهره می‌ماند؟ تماشاگری که امروز به آسانی می‌تواند دریابد که اجرایی در پَلِه‌دوپاپ اوینیون یا رقص معاصری در تئاتر ویسبادن چگونه است و خود به سادگی دریابد که فاصله‌ او با چیزی که جهان به تماشا نشسته است، گسستی عمیق دارد. چرا این تماشاگر نمی‌تواند به انتخابی جدید دست بزند و در کنار آسایش همگونِ متعارف از تئاتر، جایی را برای آزردن چشمش به گونه‌هایی نامتعارف بیابد؟

به نظر می‌رسد که علاقمندان حوزه‌ اجرا در سال‌های اخیر، گرایشات بی‌شماری به سمت گونه‌های نو ـ آوانگارد پیدا کرده‌اند. اجراهای متنوعی از این دست که در ایران عموماً با عنوان دیگرگونه‌های اجرایی یاد می‌شود، این جبر سیاستی را یادآوری می‌کند که تصمیم‌گیرندگان کلان هنر تئاتر در ایران، گونه‌ اجرایی را همین اجرای رایج در سالن‌هایشان استنباط کرده‌اند. حال آنکه در مهمترین سالن‌ها و در معظم‌ترین فستیوال‌های دنیا، این گونه‌های متنوع از هم تفکیک نمی‌شوند و دست‌آورد سالانه‌­ی اجراهایشان، چیزی جز هم‌نشینی این آثار در کنار هم نیست. چه تئاترهای مستند و مستند جعلی باشد، چه اجراهای رقص‌های معاصر و مدرن، چه دراماتورژی­های نامتعارف بر متون گذشته، چه تکنوتئاتر و تئاترهای چندرسانه‌ای، چه خطابه ـ اجراها و چه هر گونه‌ تئاترهای تجربی دیگر، آئین‌ها و عملکردهای بدوی و انتزاعی و در نهایت اجرای تئاتر متعارف در کنار آن.

از این رو شاید اهمیت تبیین و پرداخت به آن، نه تنها در حوزه‌های دانشگاهی که در سالن‌های اجرا، می‌تواند علاقمندان بی‌شمار آن را از این فقدان بی‌نیاز کند.

سخن کوتاه، سالن استاد انتظامی پس از سالیان زیادی آزمون و خطا در این عرصه، بر آن است که رویکردی جدید را برای سال آتی خود انتخاب کند. در این رویکرد جدید، آن چیز که بیش از همه مورد نظر است، کنکاش پژوهشی کنشگران و اجراگران تئاتر بر پایه‌ی نظریات تئاتر پست دراماتیک است. مسئله­ای که لازم است علاقمندان را به سه کلیدواژه­ی “مطالعه”، “تولید” و “نوگرایی” متوجه کند. بدیهی ا‌ست که این راه، راهی است دشوار و ناآزموده که یقیناً ضریب خطا را بالا خواهد برد. اما می‌تواند از این سنگلاخ، جاده‌ای بسازد که در آن پدیده‌های جدید تئاتری به منثه‌ ظهور برسند. در این رویکرد جدید، آن چیزی بیش از همه مورد وثوق است که بتواند علاوه بر عملکردی مثبت‌ در شیوه‌های نوین اجرایی، پایگاهی پژوهشی و تحقیقاتی در اندیشه‌ خود داشته باشد. اجراگری که در برف قدم می‌زند اما یقین خواهد داشت که پسِ این سرما، بهاری در راه خواهد بود.

ب. اولویت­های اجرایی

سالن استاد انتظامی برای حمایت از مطالعه و تجربه­های جدید، اولویت خود را بر استقرار و ارائه­ی امکانات به گروه­هایی می­دهد که ترجیح می‌دهند از طریق آموزش، برنامه‌ریزی و تمرینِ استفاده­ی بهینه از مکان سالن جهتِ تقویت توانایی‌ها و مشارکت اعضای گروه در راستای توجه به گونه­های نوین اجرا، آثار خود را پایه­ریزی کنند. از این جهت به ترتیب، موارد زیر در اولویت اجرا در سال 1404 قرار خواهند داشت.

  1. گروه­های مطالعات اجرایی:

گروه­های منسجم حرفه­ای، دانشگاهی یا آموزشگاهی می­توانند با تعریف یک رویداد (event) بویژه رویدادهای مبتنی بر مطالعات اجرایی پست دراماتیک، در یک بازه­ی زمانی مشخص، تقاضای خود را در قالب یک پیشنهادنامه (پروپزال) ارائه کنند. از اینرو سالن استاد انتظامی می­تواند در بازه­ی زمانی مورد تفاهم با گروه، بطور کامل از ساعت 10 تا 22 پذیرای کارگاه­های آموزشی، سخنرانی­ها، همایش­ها، دورهمی­های بینارشته­ای، تمرین-اجراها و در نهایت اجراهای نهایی گروه­ باشد.

  1. تقاضاهای مستقل نوگرا:

آثاری در قالب اجراهای پست­دراماتیک، پرفورمنس­ها، رقص­های معاصر و مدرن، تکنوتئاتر، مستند، خطابه-اجرا، دراماتورژی نو، نمایش­های چندرسانه­ای و هرگونه آثار تجربی و آزمایشگاهی دیگر می­توانند تقاضای خود را در 3 عدد دی­وی­دی از فیلم اثر خود ارائه کنند. بدیهی است این فیلم، نیازی به نور، لباس، دکور یا ملزومات جدی اجرای نهایی ندارد. سالن استاد انتظامی در بازه­ی زمانی مورد تفاهم با گروه، از 15 تا 20 شب به گروه پذیرفته شده، تعهد اجرایی خواهد داشت.

  1. تقاضاهای مستقل متعارف:

سالن استاد انتظامی در اولویت سوم خود، در صورتی که فرصتی خالی از دو رویکرد نخست داشته باشد، بنا بر کیفیت آثار مستقل به ترتیب اولویت­های زیر آثاری را برای اجرا برمی­گزیند.

  • پایان­نامه­های برگزیده­ی دانشگاهی با تائید اساتید گروه
  • برگزیدگان جشنواره­های معتبر (به خصوص جشنواره­های دانشگاهی)
  • برگزیدگان نهایی آموزشگاه­های معتبر تئاتری
  • آثار مستقل

ج. شرایط پذیرش آثار در فراخوان تماشاخانه انتظامی

دفتر مدیریت سالن استاد انتظامی از روزهای یکشنبه تا چهارشنبه از ساعت 18 تا 20 به جز روزهای تعطیل رسمی، پذیرای تقاضای گروه­ها و افراد خواهد بود.

برچسب ها: تماشاخانه انتظامیخانه هنرمندان ایرانفراخوانفراخوان تئاتر
هنر نشان

هنر نشان

مرتبط نوشته ها

پوستر فراخوان هفتمین جشنواره تئاتر شهر منتشر شد
تئاتر

فراخوان هفتمین جشنواره تئاتر «شهر» منتشر شد

9 تیر 1404
عکس معرفی مدیران جشنواره ملی زنان و خانواده
تئاتر

معرفی مدیران جشنواره ملی زنان و خانواده

9 تیر 1404
تمدید فراخوان مسابقه مطبوعاتی انجمن منتقدان خانه تئاتر
تئاتر

تمدید فراخوان مسابقه مطبوعاتی انجمن منتقدان خانه تئاتر

9 تیر 1404
نوشته‌ی بعدی
انتصاب اعضای هیئت علمی چهل‌ودومین جایزه کتاب سال

انتصاب اعضای هیئت علمی چهل‌ودومین جایزه کتاب سال

معصومه مصلی به سرپرست پژوهشکده باستان‌شناسی منصوب شد

معصومه مصلی به سرپرست پژوهشکده باستان‌شناسی منصوب شد

نمایش «مزین السلطنه» روی صحنه تماشاخانه هما

نمایش «مزین السلطنه» روی صحنه تماشاخانه هما

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Categories

  • تئاتر
  • تبلیغات
  • سینما
  • عکس
  • فرهنگ و ادبیات
  • موسیقی
  • میراث فرهنگی
  • هنرهای تجسمی

Topics

«سینماحقیقت» اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل اداره کل هنرهای نمایشی انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس انجمن سینمای جوانان ایران بنیاد فرهنگی روایت فتح بیستمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران-مبارک تالار رودکی تالار وحدت تماشاخانه سنگلج تماشاخانه صحنه آبی تماشاخانه‌ ایران‌شهر حوزه هنری انقلاب اسلامی خانه اندیشمندان علوم انسانی خانه تئاتر خانه موسیقی ایران خانه هنرمندان ایران دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سازمان سینمایی فراخوان فراخوان تئاتر فراخوان سینمایی فراخوان موسیقی فرهنگسرای نیاوران مجله بخارا مجموعه تئاتر شهر مرکز تئاتر مولوی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موزه سینما موزه هنرهای معاصر نوزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر مقاومت هجدهمین جشنواره بین المللی فیلم مستند ایران هجدهمین جشنواره بین المللی فیلم مقاومت هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پردیس تئاتر شهرزاد پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری چهل و سومین جشنواره بین المللی فیلم فجر چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر چهل و سومین جشنواره فیلم فجر چهل‌وسومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گالری آرتیبیشن
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج

خبرگزاری هنرنشان -نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است

پست الکترونیک :  info@honarneshan.ir

خبرگزاری هنرنشان - هنر نشان رسانه خبری هنر و فرهنگ ایران

طراحی و اجرا توسط: آریان وب

خوش آمدید!

وارد ناحیه کاربری خود شوید

رمز عبور را فراموش کرده اید؟

رمز عبور خود را بازیابی کنید

لطفا نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را برای بازنشانی رمز عبور خود وارد کنید.

ورود به سیستم

افزودن لیست‌پخش جدید

بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • صفحه نخست
  • سینما
  • تئاتر
  • فرهنگ و ادبیات
  • هنرهای تجسمی
  • موسیقی
  • میراث فرهنگی

طراحی و اجرا توسط: آریان وب

آیا مطمئنید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
آنلاک مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید این اشتراک را لغو کنید؟