مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایلام از آماده شدن و تهیه پرونده ۲ اثر ناملموس استان برای ثبت در فهرست آثار ملی کشور خبر داد.
به گزارش هنرنشان، فرزاد شریفی گفت: پرونده ۲ اثر ناملموس استان برای ثبت در فهرست آثار ملی تهیه و برای ارسال به وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در حال آماده شدن هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایلام افزود: این آثار ناملموس شامل گویش محلی «خاپوره» و آیین معنوی کشاورزان ایلام «مال خدای» است.
شریفی تصریح کرد: خاپوره در گویش محلی واژهای ست که عمدتاً برای فرد یا افرادی به کار میرود که وقتی کاری به آ نها سپرده میشود آن را جدی نگرفته و به صورت تفننی و از روی سرگرمی آن را انجام میدهند و اصولاً جدیتی برای به سرانجام رساندن آن موضوع در فرد یا افراد خاص دیده نمیشود و در منظر دیگر نیز خاپوره به مفهوم گفتوگوهای سرگرمکننده و صحبتهای عادی در شب نشینیها نیز به کار میرود.
او عنوان کرد: مال خدای آیین معنوی کشاورزان ایلامی است، کشاورزان در گذر روزگاران با الهام از آموزههای قرآنی و دینی و فرهنگ نیکو کاری و فقیرنوازی موقع برداشت محصول در خرمن ابتدا مبادرت به جدا کردن بهترین قسمت محصول گندم میکردند که آن را در زبان محلی ماسیه می نامیدند این سهم جدا شده را مال خدای میگفتند که در واقع خرمن دیگری در کنار خرمن خود بود، بدون جدا کردن این مال خدای نسبت به برداشت و حمل محصول به خانه اقدام نمیکردند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ادامه داد: این مال خدای به فقرا تقدیم میشد تا کسانی که مشکل نان داشتند با مشکل روبرو نشوند، این مراسم با تغییر سبک برداشت و داس و درو به شکل دیگری در اختیار کمیته امداد امام خمینی (ره ) قرار میگیرد تا به فقرا تقدیم شود.